Home Omhoog Links Waar is De Vleugel? Het nut van schaakles Oude_index Schaakschool

USV

Utrechtse Schoolvereniging

Aan informatie op deze site kunnen geen rechten meer worden ontleend. Roosters, adressen en tarieven zijn dus niet meer betrouwbaar. Gelukkig hebben we de foto's nog, en die staan merendeels op deze site! Kijk voor actuele gegevens op www.schaakles.com. 


Stappenexamens op 25 juni 2010

Jip ontvangt zijn diploma. Er waren drie tienen!
Sommigen zijn nog bezig met hun examen (Tobias!), anderen lossen puzzels op (Jip!). Jan van der Werf kijkt de examens na. Hij vond het peil van deze school opvallend hoog!
Wie klaar is, mocht een partijtje spelen of puzzels oplossen.
Staatsiefoto buiten... Alleen Mans ontbreekt...
   
Alle resultaten:
Ferdinand Raaymakers Stap 1 7,5
Jip Van Oostrum Stap 1 9
Jord Schfer Stap 1 10
Julia Van Beurden opstapje  2 8
Mans Wildeboer opst. 2 10
Maurits Struik Stap 1 7
MarieBeth Smals opst. 2 7
Mees Konijnendijk stap 1

9+

Mimi Wiggers Opstapje 1 8
Sabine Bal Opstapje 2 10
Sofia Robben Opstapje 1 8
Stijn Van Galen Opstapje 1, 9
Pepijn Swart Stap 1 8,5
Olivier Swart Stap 1 7,5
Tobias Coffeng Stap 2 7,5

Nederlandse Kampioenschappen voor Basisscholen In Leiderdorp

halve finales

persoonlijke scores NK pntn uit % bord
Tycho Dijkhuis  7 7 100 1
Sven Dijkhuis  7 9 78 2
Jord Schfer  3 7 43 6
Tobias Coffeng  2,5 8 31 4
Idsert van der Molen  1 6 17 5
Kiran Kasteel  0 4 0 3

Kwartfinales

Tobias bekijkt de langste en spannendste partij van de dag, die van Tycho tegen Jaimy Luk. Er staan veel filmpjes van deze bloedstollende partij op de hyves-pagina van Schaakmeester_P (http://schakula.hyves.nl/ ).

We zijn hier gekomen door eerst kampioen van de stad Utrecht te worden (een dag), vervolgens kampioen van de provincie Utrecht en Het Gooi te worden (twee dagen). Het NK gaat drie dagen duren. Elke speeldag valt de helft van de teams af. We zitten in een poule van zes en de bovenste drie gaan door.

We spelen vandaag zonder Kiran, want die kan kampioen worden met zijn korfbalteam. Jord speelt voor het eerst mee als vijfde speler. Er zijn vier borden, dus er moet steeds iemand wisselen. Tycho op bord 1 en Sven op bord 2 steken zo ver boven de rest uit, dat zij altijd gehandhaafd blijven. In de eerste wedstrijd spelen we tegen De Grote Beer, die vierde geworden is in de schaakbond Amsterdam (SGA).

Het valt niet mee. Tobias raakt vrij snel op ongelukkige wijze zijn dame kwijt. Idsert komt een kwaliteit achter (een kwal in schaakjargon), en later nog een kwal. Dat betekent dat hij twee keer een toren heeft moeten ruilen voor een licht stuk (een paard of en loper). Binnen de tien minuten staat het team met 2-0 achter.

Tycho heeft geen moeite met zijn tegenstander, dus het wordt vlot 2-1. Sven is iets langer bezig, maar uiteindelijk komen we met 2-2 weg. Dat betekent n matchpunt en twee bordpunten. En dat tegen een tegenstander die relatief makkelijk leek, omdat hij als vierde was geindigd in zijn provinciale kampioenschappen!

Sven tegen Luca de Jong, de partij die het langste duurde.

Het was prachtig weer. De school had het speelplein leuk ingericht met parasols, spelletjes en een restaurant onder tentdoek. Hier speelt Dave een partij in de zon tegen Tobias, die overloopt van zelfvertrouwen.

In ronde twee tegen De Rank maakt Jord zijn debuut op het Nederlands Kampioenschap. Hij begint goed. Hij gaat voor zijn doen vrij snel op strooptocht met zijn dame, maar geeft later een paard weg door op a2 schaak te geven (de tegenstander heeft lang gerokeerd), maar a2 stond nog gedekt door het paard op c3... Hij lijkt te snel te spelen want de klok zakt maar niet beneden de twintig minuten. Later zou blijken dat de klok niet aangezet was!

Tobias krijgt een aanval over de h-lijn te verduren door toren en dame. Gelukkig ziet hij het op tijd en dirigeert zijn dame naar f3 te dirigeren. Hij kijkt wel erg veel op het bord naast hem, maar later leert hij dit af.

Jord is inmiddels een stuk voor gekomen en offert een toren voor een paard om te kunnen promoveren. Tobias heeft het gevaar gekeerd en biedt remise aan, wat geaccepteerd wordt. Jord wint daarna en we staan met 1,5 punt voor! Als Tycho en Sven dan ook hun vaste punt ophalen, hebben we een klinkende overwinning met 3   behaald. Dat smaakt naar meer!

Ik laat het winnende team intact, wat betekent dat Idsert twee ronden aan de kant moet blijven. Hij stemt hier grootmoedig mee in. Het levert onze grootste overwinning op: 4-0!

Deze keer duurt de partij van Jord het langst. Hij biedt al vroeg remise aan (na keurig toestemming gevraagd te hebben aan mij), maar het meisje tegenover hem neemt het niet aan. Dan komt Jord voor te staan en nog meer, drie stukken op het laatst. Nu wil het meisje remise aanbieden, maar ze mag niet van haar teamleider. Van remise leert ze niets!stelt de man hardvochtig vast. Ten slotte wordt ze uit haar lijden verlost door een matzet van Jord.

Jord tegen Matthijs Kik

Laatste twee partijen tegen de Laan van Poot

De vierde en de vijfde ronde zijn uitermate spannend. Ons achterveld heeft klaarblijkelijk zijn kruit verschoten. Tobias heeft vrij. Jord lijkt mij moe maar hij wil het toch nog een ronde proberen. Idsert speelt zo snel, dat hij aan het eind nog 19 minuten over heeft. Sven en Tycho moeten het maar opknappen, deze 2-0 achterstand.

Sven verkleint de achterstand tot 2-1. Hij maakt handig gebruik van een betere pionnenstructuur.  

Tegen Jaimy Luk van de Laan van Poot raakt Tycho een kwal achter. Zijn hele opstelling vormt geen compensatie. Jaimy verdedigt zijn voorsprong fel en biedt diverse keren remise aan. Aanvankelijk heeft Tycho nog een tijdsvoorsprong van acht minuten, maar die slinkt zienderogen. Maar Tycho weet met zijn pionnenketen Jaimy steeds meer achteruit te dringen. Uiteindelijk, als Tycho nog maar 38 seconden heeft, vindt een snelle schotenwisseling plaats. Als de kruitdamp is opgetrokken heeft Tycho twee vrijpionnen op de uiterste vleugels.  Jaimy kan die niet tegenhouden met n toren. Hij gaat eervol ten onder. Het publiek dat de strijd ademlos gevolgd heeft, applaudisseert voor beide spelers, de partij van de dag! Op de http://schakula.hyves.nl/ kunnen leden van de schaakschool de filmpjes zien, waarop deze eindspelthriller is vastgelegd.

De laatste ronde is tegen de sterkste tegenstander, de Paedwizer, die drie partijen met 4-0 gewonnen heeft, en n gelijkspel behaald. Met andere woorden: ze hebben nog maar twee bordpunten niet gemaakt! Idsert en Tobias komen er nauwelijks aan te pas, we moeten weer van een 2-0 achterstand terugkomen. Opnieuw brengt Sven de achterstand terug tot 2-1. Opnieuw is Tycho het langst bezig. Maar hij weet een klein positioneel voordeel uit te bouwen en uit te buiten. Als hij een stuk plus wat pionnen voorstaat, en een voor een de andere vijandelijke pionnen opruimt, besluiten de teamleiders in samenspraak met de wedstrijdleider dat er opgegeven mag worden. Het was een lange, zware dag, maar wel leuk!

Winnaar van onze poule, de Paedwizer

 

De USV eindigt in matchpunten gelijk met De Grote Beer, achter de Paedwizer. Op bordpunten wordt de USBV tweede. Wordt vervolgd!!

Op de site van de KNSB staan foto's en eindstanden

Kijk eens op http://nkscholen.schaakbond.nl/nieuws/2010/kastanjelaanschool-is-klaar-voor-het-nk en http://nkscholen.schaakbond.nl/nieuws/2010/fotos-opening en verder.

 
   
   

Kruistabel

    NR 1 2 3 4 5 6 MP BP PL
OSBO 3 De Akker F1   2 0 0,5 1 0 1 3,5 6
HSB 2 Laan van Poot F2 2   2 1 4 2 5 11,0 4
SGS1 USV F3 4 2   2 3,5 2 7 13,5 2
SGA 4 De Grote Beer F4 3,5 3 2   3 0 7 11,5 3
RSB 2 De Rank F5 3 0 0,5 1   0 2 4,5 5
FSB 1 De Paedwizer F6 4 2 2 4 4   8 16,0 1

Ter vergelijking: vorig jaar haalden we in voorrondegroep A  8 matchpunten en 12 bordpunten!


Provinciale kampioenschappen (SGS) in Amersfoort

Drie Julianascholen verder...

En nu zijn we dan... kampioen!

Tycho en zijn partij tegen Hawkie Chang

1e ronde

 

Al vrij snel kregen we door dat het vandaag een stuk lastiger zou worden dan vorige week. Kiran had in deze ronde moeite met een wederzijdse aanval met torens op de zevende rij. Wel was duidelijk dat hij van de vorige rondes had geleerd keurig zijn tijd te verdelen. Maar toen hij een van zijn torens verspeelde vond de tegenstander (eindelijk...) de juiste manier van het mat op de zevende rij. Tobias had een mooie mataanval. Tycho en Sven hadden het niet zo moeilijk. Al met al een goed begin.

USV - Tuindorp 3-1

2e ronde

De kleinst mogelijke overwinning...

Idsert zag een matdreiging op g7 en wist niets beters dan zijn dame ervoor op te geven. Tobias gaf zijn dame gewoon weg, maar haalde nog een verdienstelijke remise. Met de winst van Tycho en Sven erbij was dat net genoeg.

 

Juliana Barneveld - USV 1,5 - 2,5

 

Uit het verslag van de SGS: In de eerste twee ronden haalden de Julianaschool (Nieuwegein) en de Julianaschool (Bussum) en de Utrechtse Schoolvereniging (USV)  twee overwinningen. Emma 1 (Bussum), Horizon 1 (Hoogland), Bogermanschool (Houten) en Dalton Rijnsweerd haalden drie punten.

Patrick en Hawkie

3e ronde

Een ontmoeting van oude bekenden op bord 1 en 2. Tycho, Sven, Patrick en Hawkie hebben alle vier op de schaakschool gezeten, of zitten daar nog op. Sven won opvallend snel van Patrick, Tycho had in de partij tegen Hawkie een prachtige combinatie. Op het filmpje op Hyves staat helaas alleen het laatste deel van de combinatie, het begin heb ik gemist. 

Idsert revancheerde zich hardhandig voor een eerdere inzinking. Ook hij won razendsnel en zeer gedecideerd.

USV - Juliana Nieuwegein 3-1

4e ronde

Na twee ronden waren er nog drie teams met de volle honderd procent. USV, Emma en Julianaschool.

Tycho kwam heel snel een stuk voor en speelde weer superieur. Het was moeilijk voor tegenstanders zich goed teweer te stellen tegen hem, want hij put terecht een groot zelfvertrouwen uit zijn ruime ervaring.

Kiran had zijn dag niet. Diverse keren kwam hij achter, vocht ervoor terug te komen, maar verloor dan toch. Schaken is hard...

 

Emma 1 - USV 1-3

Idsert speelt zo veel als hij kan, met wie maar wil..!

5e ronde

Twee overwinningen elke keer, dat is wel een geruststellende gedachte. Met Tycho en Sven hadden we bijna de garantie dat die twee punten binnen kwamen, wat in ieder geval een gelijkspel belooft. Tot en met ronde vijf kwamen de aanvullende punten steeds binnen.

Idsert leek zijn eclatante overwinning van de vorige ronde te evenaren, maar helaas... met een toren en dame zette hij zijn tegenstander pat. Te veel enthousiasme! (Maar de punten waren wel weer binnen!)

 

USV - Juliana Bussum 2,5 - 1,5

6e ronde

Met de Dalton Rijnsweerd hebben we een gemoedelijke rivaliteit. Beide scholen zitten in dezelfde buurt van Utrecht, met grotendeels hetzelfde publiek en dezelfde instelling. Vorig jaar won de Dalton in Utrecht, dit jaar de USV. Bij de Utrechtse kampioenschappen werd het 2-2 in de laatste ronde. 

Nu konden we kampioen worden in de voorlaatste ronde, door te winnen. Tobias was gebrand op revanche, maar was veel te fel. Hij verloor. Kiran kon het ook niet bolwerken. Gelukkig hielden de eerste twee borden ons in de race voor de titel!

links: de wedstrijd tegen de Daltons

 

Dalton Rijnsweerd - USV 2-2

Kiran

7e ronde

Want nu droomden we van de eerste prijs. Waren we aanvankelijk tevreden geweest met een plaats bij de bovenste vijf, nu zouden we met een derde plaats nog maar nauwelijks tevreden zijn. Alleen... de motor haperde. Iedereen was moe, en er was meer spanning voelbaar dan eerder op de dag (ook bij de begeleiders!). Zeven rondes schaken is zoiets als een schooldag met zeven proefwerken....

De Hoeksteen had vrij vroeg in het toernooi punten laten liggen. Daarmee was de school in de luwte gebleven. Pas op het laatst kwam De Hoeksteen in lokaal A, waar de top speelde. Met andere woorden: ze slopen naar de top...!

Idsert Verloor, Kiran verloor, tja, dan zat er maar n ding op: de Dijkhuisjes moesten laten zien wat ze waard waren. En ze waren een kampioenschap waard(ig)!

USV De Hoeksteen 2-2

filmpjes staan op de Hyves-site van Schaakmeester_P

Uit het verslag van de SGS:

In de zevende ronde ontstond er een interessante loting Emma 1 (8 punten) tegen de Koekoek (7 punten). Op dit moment spelen er twee dingen: wie wordt er kampioen en wie plaatst zich bij de beste vijf en gaan daardoor naar het Nederlands kampioenschap. Het was duidelijk dat je negen punten moest zien te halen om je te plaatsen. Dan gaat het aantal bordpunten nog eens tellen. Emma 1 won met 3-1 en gaat door; de Koekoek daardoor niet. USV speelde tegen de Hoeksteen gelijk en waren daardoor allebei door. Dalton Rijnsweerd won van Emma 3 en daardoor ging Rijnsweerd door en Emma 3 niet. In de tweede zaal won nog de Julianaschool (Nieuwegein met 6 punten) en kwam daardoor op 8 punten: te weinig: nee, net niet, want ze hadden ook nog 17 bordpunt!

Ton Schillemans

Eindstand:

  1. USV 12 (18)
  2. Dalton Rijnsweerd 11 (18)
  3. Hoeksteen 10 (19)
  4. Emma 1 10 (18)
  5. Julianaschool (Nieuwegein) 8 (17)

Tycho: beste bord-eenspeler!

Sven was de beste tweede-bordspeler. De uitreiking van zijn prijs door Hans Bhm staat op de Hyves-site.

Olivia Coffeng krijgt het schaakspel vier op een rij (Tic-Tac-Check) uitgelegd

 

Onder: Een schaakwedstrijd vergt ook veel van het publiek...  
           

complete eindstand:

Nr  Naam  Score  ronde 1 ronde 2 ronde 3 ronde 4 ronde 5 ronde 6 ronde 7
1 Utr. School Vereniging  12 (18.0)  2 (3)  2 (2)  2 (3)  2 (3)  2 (2)  1 (2)  1 (2)
2 Dalton Rijnsweerd  11 (18.5)  2 (3)  1 (2)  1 (2)  2 (2)  2 (4)  1 (2)  2 (3)
3 Hoeksteen  10 (19.0)  2 (4)  0 (1)  1 (2)  2 (4)  2 (3)  2 (3)  1 (2)
4 Emma 1  10 (18.5)  2 (4)  1 (2)  2 (3)  0 (1)  1 (2)  2 (3)  2 (3)
5 Julianaschool (Nwgn)  8 (17.5)  2 (4)  2 (4)  0 (1)  0 (1)  1 (2)  1 (2)  2 (3)
6 Julianaschool (Brnvld)  8 (17.0)  2 (4)  0 (1)  1 (2)  0 (1)  2 (3)  1 (2)  2 (3)
7 Fransiscus  8 (16.0)  0 (0)  2 (4)  0 (1)  2 (3)  0 (1)  2 (3)  2 (3)
8 Julianaschool (Bssm)  7 (15.5)  2 (4)  2 (3)  0 (1)  2 (3)  0 (1)  1 (2)  0 (1)
9 Horizon 1  7 (15.0)  1 (2)  2 (3)  1 (2)  0 (1)  1 (2)  0 (1)  2 (4)
10 Koekoek 1  7 (13.5)  0 (1)  2 (3)  1 (2)  2 (2)  0 (1)  2 (3)  0 (1)
11 Emma 3  7 (12.5)  0 (0)  2 (2)  1 (2)  1 (2)  2 (3)  1 (2)  0 (1)
12 H. Familieschool  6 (13.0)  1 (2)  0 (1)  2 (2)  1 (2)  2 (3)  0 (1)  0 (1)
13 Montessorischool  6 (13.0)  0 (0)  0 (1)  1 (2)  0 (1)  2 (3)  2 (3)  1 (2)
14 Joh. Bogerman 1  6 (12.0)  1 (2)  2 (2)  1 (2)  2 (4)  0 (0)  0 ()  0 (1)
15 Tuindorp  6 (12.0)  0 (1)  2 (3)  1 (2)  0 (0)  1 (2)  0 (1)  2 (3)
16 Emma 2  6 (11.5)  2 (4)  0 (0)  2 (2)  0 (0)  0 (1)  1 (2)  1 (2)
17 Lelyschool  5 (12.5)  1 (2)  0 (1)  0 (1)  2 (3)  0 (1)  2 (3)  0 (1)
18 Lorentzschool 1  5 (11.0)  0 (0)  0 (1)  2 (3)  0 (1)  2 (3)  1 (2)  0 (1)
19 Bernardus  4 (8.5)  0 (0)  0 (1)  0 (1)  2 (2)  0 ()  0 ()  2 (3)
20 Regenboog  1 (5.5)  0 (0)  0 (0)  1 (2)  0 (1)  0 (1)  0 (1)  0 (0)

13 maart (voorrondes)

USV eerste in de poule

De USV won poule B op de voorrondes van de provinciale kampioenschappen. Er werd drie keer met 4-0 gewonnen, vier keer met 3-1. Tycho en Sven haalden zeven overwinningen. Kiran haalde ook de maximale score, in zijn geval 5 uit 5. Tweede in de poule werd de Lorentzschool. Volgende week zijn de finales.

Nr Naam school Plaats Punten Bordp
1 Utrechtse School Vereniging  Utrecht  14 24
2 Emma 2 Bussum 10 18
3 Lorentzschool  1 Hilversum  9 17  
4 Bernardus Blaricum 8 15
5 Horizon 2 Hoogland 7 16
6 Johannes Bogerman 2  Houten  6 12 
7 Julianaschool 2  Barneveld  2
8 Wegwijzer Wijk bij Duurstede 0 4  

 

Sven en Tycho scoorden samen 14 van de 24 punten. Eindstand in onze poule.

Complete uitslag van alle poules nu beschikbaar! Klik HIER.

Op de voorgrond spelen Kiran en Tobias raindropchess, op de achtergrond spelen Dave en Sven Tic Tac Chec ('Vier op 'n rij'). Zie ook de pagina 'bijzondere spelletjes').

 

 Raindrop Chess en Tic Tac Chec.

 

Dave wil het nieuwe spelletje ook wel eens proberen. Sven heeft een nieuw slachtoffer gevonden.

Tic Tac Chec is ook heel geschikt om beginners de schaakzetten te leren. Het kleine bordje is lekker overzichtelijk!

 

Tobias is aanzienlijk kleiner dan zijn tegenstander, maar hij laat zich niet imponeren!

 

Tobias heeft hier zijn reservebeurt, maar een ronde later zou hij zijn vader laten voelen hoe emotioneel de toeschouwers een schaakpartij kunnen beleven, vooral als hun zoon briljante zetten afwisselt met het achteloos weggeven van stukken!

 

Gedurende de hele dag werden er minstens vier dames en drie lopers cadeau gedaan door onze spelers. Dat kan beter, heren! Zuinig zijn op je stukken in deze tijden van crisis!

Kiran toonde een verbluffende zelfkennis door zijn laatste partij te kenschetsen als 'de slechtste partij van het hele toernooi'! Maar hij won wel... 

Houding

Op de hyves-pagina van Schaakmeester_P staat een filmpje van Kiran tijdens dit toernooi n een tijdens de Utrechtse kampioenschappen. Daar zie je dat hij er toen heel anders bij zat!

 Boven: in Graaf Schakula wordt dit 'de ideale houding voor de schaker' genoemd.

USV kampioen!

Het begin van een verslag is er... een paar foto's, en de eindstand in een nog verre van vlekkeloze weergave. Maar geloof me, het was behalve een glorieuze ook een vermoeiende dag. Trouwens, je kunt het ook nalezen n het artikeltje van Ren Cazander in het AD / UN van de maandag erna! Of op deze site natuurlik...

Vorig jaar tweede, dit jaar eerste! Maar WAAR is die beker??!!
Kiran peinst
toeschouwers bij team 3

Tobias 

team 3

Eindstand

No. .

Name

Wedstrijdp

Bordp

WP

SB

PS

1.

Utrechtse Schoolv 1

12

19.5

61

52.0

49

2.

Dalton Rijnsweerd 1

11

21.0

65

48.0

49

De Koekoek 1

11

21.0

66

49.0

51

De Koekoek 2

11

20.0

57

41.0

44

5.

Voordorp 1

10

20.5

54

33.0

36

Gertrudisschool 1

10

19.5

68

46.0

44

Tuindorp 1

10

19.5

59

38.0

41

Dalton Rijnsweerd 3

10

17 .0

53

32.0

38

9.

De Koekoek 3

9

17 .5

57

33.0

34

Dalton Rijnsweerd 2

9

15.5

58

33.0

34

Utrechtse Schoolv 2

9

15.0

54

29.0

41

12.

Dalton Rijnsweerd 5

8

17.0

50

22.5

36

Cleophas 1

8

16.5

52

23.0

38

De Spits 2

8

16.5

49

22.0

30

Tuindorp 2

8

16.5

59

30.0

41

Voordorp 2

8

16.0

52

23.5

35

Voordorp 3

8

13.5

44

21.0

26

Dalton Rijnsweerd 4

8

12.5

59

28.0

34

19.

De Koekoek 4

7

14.0

47

17 .5

29

De Boemerang 1

7

14 .0

53

23.0

29

2e Marnixschool 1

7

13.5

55

21.0

34

23

De Spits 1

7

13.0

56

22.0

27

13

Cleophas 2

7

12.5

50

20.5

29

40

Tuindorp 3

7

11.0

48

19.0

30

25.

11

Gertrudisschool 2

6

14 .5

41

12.0

22

8

DeBoomgaard 1

6

13.0

44

13.0

19

Voordorp 4

6

12.5

41

13.0

22

De Koekoek 5

6

12.5

39

11.5

21

Utrechtse Schoolv 3

6

12.0

48

13 .0

25

2eMarnixschool 2

6

11.0

47

15.0

24

De Boemerang 2

6

10.5

46

12.0

21

32.

Oog

in

Al

1

5

13.5

39

7.0

13

Paulus school

2

5

13.5

38

7.0

17

Voordorp

6

5

11.0

34

6.5

16

Jena

Wittevrouwen

1

5

10.5

44

8.0

25

36.

Paulus school

1

4

14.0

36

5.5

13

De

Spits

3

4

11.0

33

4.5

8

Vrije

School

1

4

10.0

40

4.5

14

De

Spits

4

4

7.5

39

5.0

14

40.

Paulus school

3

3

9.5

38

2.5

12

Voordorp

5

3

9.0

36

5.5

11

 

team 2
 
 
moeder en dochters
Tycho kijkt toe hoe de anderen het er vanaf brengen...
Nog een keer Kiran, nu van de andere kant...
 
In de kantine, met Oele als mascotte

Vrijdag was de laatste training voor het schoolschaaktoernooi. Sven en Tycho vertelden iets over het spelen van toernooien en ze speelden simultaan tegen iedereen. Tycho won al zijn partijen, Tobias had tegen Sven remise; in de andere partijen was Sven oppermachtig, al waren sommige nog niet klaar. Hierbij wat foto's van die laatste keer. Op de Hyves-site staat een filmpje.

Sven en Tycho bezig met hun simultaan. Vorig jaar gaf Joran een simultaan inde laatste training.
 
Kiran ontbreekt op de foto!
   

 
Overzicht van de zolder, links Tycho, die hielp met de organisatie.  
 
Julia ging volkomen in haar spel op!  
 
Mans was soms meer met zijn tegenstander bezig dan met het bord!  
 
 Vooraf aan de selectiewedstrijden speelde de groep van Maarten/Carla een voorselectie. Hieruit kwamen vier spelers door: Stijn, Jord en Mees omdat ze beide partijen wonnen. Casper en Mans speelden een beslissingswedstrijd om de vierde plaats. Mans won, dankzij een voordeeltje op de klok. Van Casper zullen we de komende jaren nog wel meer horen!  
 
Spannende patij tussen twee van de kanshebbers voor de top: Jord en Kiran. Kiran won deze partij, maar verloor vervolgens van Lucas. Toen Tobias daarna Lucas versloeg, was de winnaar bekend!  
 
Tycho deed allerlei nuttige dingen, zoals aanwijzingen geven, conflicten oplossen en (hier) de stand bijhouden.  
 
Op de voorgrond Maarten Mellegers, die ook een groot aandeel in de organisatie had. Hier heeft hij zich over Lida ontfermd, die deze ronde geen tegenstander had.   
 
Een groepje rond Maarten en Tycho speelt een partijtje tussendoor.  
 
Grote kans dat hier twee teamgenoten tegen elkaar spelen: Tycho en Tobias!  

26 juni 2009: stappenexamens

De examens varieerden van Opstapje 1 tot en met Stap 5. Dit was het eerste examen voor stap 5 dat ooit door een leerling van Schaakmeester_P is afgelegd! De lijst van kandidaten staat op de pagina Stappen.

Marijke (rechts) wilde gaan zwemmen met haar klas, maar eerst wilde ze toch haar diploma halen. En bovendien wilde ze grg op de valreep (voor ze van school gaat) haar boek voor Stap 2!
Op de foto ontbreken Julie, Marijke en Oele: Marijke was naar het zwembad, Julie naar de tandarts en Oele vierde de bruiloft van zijn juf!
De schaakmeester mocht de diploma's zelf ondertekenen!

 

Om kwart er drie was er weer het uurtje vrij schaken....

 Dave Dijkhuis ving de kinderen op die klaar waren met hun examen. Hij heeft ook deze foto's gemaakt.


De laatste beelden van het NK schoolschaken in de Haskoning in Nijmegen. De laatste dag was er een met ups en downs. Ronde 4 en 5, met twee gelijke spelen, waren de enige die punten opleverden. Maar vooral de laatste, allerlaatste ronde, voelde als een overwinning aan. Iedereen had alles gegeven, iedereen was moe, maar tevreden. Voor Joran en Rinske was het de aller-, aller-, allerlaatste keer. Want zij gaan naar de middelbare school. We zullen jullie missen, volgend jaar in de Haskoning!        Verslag


Finale van het NK voor scholen

Royal Haskoning Nijmegen

De ochtend verliep niet erg gunstig voor de USV. Tycho Dijkhuis liet een overwinning tegen Jasper Zwirs liggen, Joran van der Loo verloor al snel (en terecht), Rinske Alkemade gaf eerst een dame en toen een toren weg. Sven was zoals gewoonlijk de betrouwbare steunpilaar met een overwinning op Koen van Kaam.

In de tweede ronde ging het iets beter. Joran haalde het volle punt, Tycho een half punt. Net verloren dus. Na de pauze moesten we tegen de koploper en de gedoodverfde kampioen, de School Kastanjelaan uit Leiden. We waren kansloos, en dat lag niet aan de omstandigheden. Uit Leiden, hebben we gemerkt, komen de beste schoolschakers! (Ook bij de middelbare scholen waren Leidse scholen het beste, Leiden was dan ook met een touringcar nar het toernooi gekomen!)

De stemming werd een beetje somber, en ik hield maar voor me dat de laatste twee tegenstanders k kanshebbers voor een beker waren. Maar juist tegen hen liet de USV zien dat we toch wel de nodige kracht hebben!

Ronde 4 was erg spannend. We kwamen met 2-0 achter, maar het kon nog 2-2 worden. Joran had een beslissende aanval tegen Tip Ketelaar, maar zijn tegenstander had - na lang denken - een toren geofferd om met de dame eeuwig schaak te kunnen geven. Joran reageerde eerst een beetje paniekerig, alsof snel zetten iets hielp.

Ondertussen had Tycho op bord 1 ook kans om te winnen. Bij de tegenstanders ging de wedstrijd nog steeds om een prijs en een remise zou hun de overwinning geven. Daarom keken de jongens ook steeds naar de stand op het andere bord. De jongen van bord 3 verzond duidelijke signalen dat het bij hem niet goed ging. (Je kunt dit zien op de filmpjes op http://schakula.hyves.nl/ ).

Uiteindelijk vond Joran de rust om een uitweg te zoeken van het eeuwig schaak en Tycho rondde zijn partij af met een keurig schaakmat. Het eerste matchpunt was binnen! De Daltonschool zou uiteindelijk derde worden.

De laatste ronde was de spannendste en de beste voor de USV. We moesten het opnieuw opnemen tegen De Vink uit Voorschoten. Zij hadden in de halve finales met 3 - van ons gewonnen. Tijdens deze wedstrijd werden er over en weer veel remise-aanbiedingen gedaan. Eerst vroeg Tycho op bord 1 of hij remise aan mocht bieden. Ik liet het aan hem zelf over en hij speelde door. (Een remise-aanbod dat je afwijst werkt psychologisch vaak goed voor de aanbieder.) Daarna vroeg Joran of hij remise mocht aannemen. Joran stond een kwaliteit voor en aangezien Tycho doorpeelde was het onlogisch dat Joran remise zou aannemen. Dus moest Joran doorspelen. Rinske bood ook remise aan, maar haar tegenstandster wees het (terecht) af. De Vink aasde op de tweede prijs en moest minstens een gelijkspel halen.

Sven won weer in grootse stijl, Tycho kwam alsnog een remise overeen en Rinske verloor. Stand 1 - 1. Alles hing nu van Joran af. Won hij, dan hadden we onze eerste overwinning binnen. Verloor hij, dan waren we gewoon laatste. Bij remise konden beide ploegen tevreden zijn, want dan zou De Vink de tweede prijs halen.   

Op het bord was het ongelofelijk spannend. Jorans tegenstander, Jeroen Vlak, haalde een dame. Joran was zelf n zet van promotie en daarmee van de winst af. Als hij maar n zet kon doen, stond Jeroen mat. Maar Jeroen hield hem voortdurend schaak. Op sommige momenten was er tegenspel mogelijk voor Joran, maar op andere momenten dreigde Jeroen te gaan winnen. Uiteindelijk seinde ik naar Joran: als je het ziet zitten, speel door, als je geen winstkansen ziet, neem dan die remise maar aan! Dat laatste gebeurde en zo was iedereen aan het eind tevreden.

Voor Rinske en Joran was dit de allerlaatste partij bij het schoolschaken. Zij gaan naar de middelbare school. We gaan er nu hard aan werken om spelers voor het schoolteam op te leiden, want volgend jaar willen we weer naar de Haskoning!

PieterJan Mellegers

Eindstand

 

BO Finale

Mp

Bp

1

2

3

4

5

6

1.

LeiSB 1 School Kastanjelaan

10

16

x

2

4

3

2

4

2.

LeiSB 2 De Vink Voorschoten

6

12

1

x

2

2

4

2

3.

SGA 3 2e Dalton

6

9

0

2

x

3

2

2

4.

OSBO 1 De Korenaar

3

8

1

1

1

x

2

3

5.

HSB 1 CBS Leyenburg

3

7

1

0

1

2

x

2

6.

SGS 2 Utrechtse Schoolvereniging

2

6

0

2

2

1

1

x


Beelden van het vrij schaken op vrijdag 12 juni

Partij tussen Pieter en Joran
   
De tweeling Pepijn en Olivier speelde samen tegen Gerben

Halve finales: en weer gaan we een ronde verder!

Kruistabel

  BO Halve Finale 2 Mp Bp 1 2 3 4 5 6
1. LeiSB 2 De Vink Voorschoten 9 15 x 3.5 3 2 4 3
2. SGS 2 Utrechtse Schoolvereniging 8 12 0.5 x 3 3.5 2.5 3
3. SGA 2 1e Montessorischool 5 9 1 1 x 2.5 2 3
4. SGA 1 Michiel de Ruyterschool 3 8 2 0.5 1.5 x 2 2
5. RSB 2 CBS De Duif 3 7 0 1.5 2 2 x 2
6. NHSB 2 De Koet 2 7 1 1 1 2 2 x


*       USV weer een ronde verder in het NK schoolschaaktoernooi.

          Weer een tweede plaats

 De Utrechtse Schoolvereniging is tweede geworden in de poule van het NK schoolschaken in Nijmegen. Topscorer van het team was Sven Dijkhuis (bord 2), met 5 uit 5! Tot nu toe bleek de tweede plaats voor de USV een springplank naar succes! Waar de als eerste geindigde teams (Dalton Rijnsweerd in de stad Utrecht en Emmaschool bij de provinciale kampioenschappen) afvielen, ging de USV steeds dr! Volgende week zijn de halve finales bij Haskoning in Nijmegen.

*        

Het team aan het 'werk'!

Bezoek van juf Marije en meester Maarten!

Teamfoto in de brandende zon!

Voorrondegroep A Uitslagen en eindstand

 

BO Voorronde A

Mp

Bp

1

2

3

4

5

6

1.

ZSB 1 CSB De Oude Vaart

8

13

x

2

1

3

3

3

2.

SGS 2 Utrechtse Schoolvereniging

8

12

1

x

2

2

3

3

3.

NHSB 1 Jan Campertschool

8

12

2

1

x

3

2

3

4.

OSBO 3 De Troubadour

4

10

1

1

1

x

3

3

5.

RSB 3 Rotterdamse Schoolvereniging Noord

2

7

1

1

1

1

x

3

6.

SBO 2 Prot.Chr. Julianaschool

0

4

1

1

1

1

x

 USV plaatst zich voor nationale kampioenschappen

Juf Marije wou ook haar krachten meten met Rinske
Hoewel Tycho later een remise moest toestaan tegen Christopher Steenhuis van Emma 1, was Lennard Moers van Het Kompas waarschijnlijk de sterkste tegenstander voor hem. Zoals bij veel partijen vandaag kreeg Tycho in de opening al een voorsprong.
Sven en Tycho hadden een groot aandeel in het bereiken de tweede plaats. Sven was de beste tweede-bordspeler met 13 uit 14!
Spanning bij het publiek. Sven en Tycho zijn nog bezig aan hun partij.
Rinske ziet iets moois voor zich... de bekers, of het NK...?
Joran speelde geconcentreerd en doelbewust.
Tycho was de beste eerste-bordspeler met 13 1/2 uit 14. We mogen wel zeggen dat hij daarmee de beste speler van het hele toernooi was!
Teamfoto. Even later kreeg de schaakmeester k nog een medaille!
Meer foto's op Hyves!    ?AC  Hyves:  http://usv1.hyves.nl/  en http://schakula.hyves.nl/ 
en http://kariatide.hyves.nl/

Uitslagen en Eindstanden

Rnd Naam Score te-
genstander
Score
tot dan toe
WP SB Uitslag MP (BP)
1 Joh. Bogerman 3 0 (0.0) 0 (0.0) 0 0.0 2 (2)
2 Emma 2 2 (4.0) 2 (2.5) 0 0.0 2 (3)
3 Het Kompas 1 4 (6.0) 4 (5.5) 4 4.0 2 (3)
4 Emma 1 5 (10.0) 6 (8.5) 10 10.0 0 (1)
5 Joh. Bogerman 2 6 (10.5) 6 (10.0) 20 13.0 2 (3)
6 Joh. Bogerman 1 7 (12.0) 8 (13.0) 31 22.0 2 (3)
7 Julianaschool (Barn.) 9 (15.0) 10 (16.0) 44 33.0 1 (2)
Totaal 11 (18.0) 62 44.0

Bovenste teams

Naam Score 1 2 3 4 5 6 7
Emma 1 13 (20.5) 2 (4) 2 (4) 1 (2) 2 (2) 2 (3) 2 (2) 2 (2)
Utr. School Vereniging 11 (18.0) 2 (2) 2 (3) 2 (3) 0 (1) 2 (3) 2 (3) 1 (2)
Julianaschool (Barn.) 10 (17.0) 2 (2) 2 (4) 1 (2) 0 (1) 2 (2) 2 (2) 1 (2)
Joh. Bogerman 1 9 (16.0) 2 (3) 1 (2) 2 (3) 2 (2) 0 (1) 0 (1) 2 (3)
Mont. De Vleugel 9 (16.0) 2 (3) 1 (2) 0 (1) 0 (1) 2 (3) 2 (2) 2 (3)

Kruistabel

Nr Naam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Score
1 Emma 1 x 2 (2)  1 (2)  2 (3)    2 (2)          2 (4)  2 (2)      2 (4)            13 (20.5)
2 USV 0 (1)  x 1 (2)  2 (3)    2 (3)    2 (3)  2 (2)  2 (3)                      11 (18.0)
3 Juliana (Barn.) 1 (2)  1 (2)  1 0 (1)    2 (2)    2 (2)        2 (2)            2 (4)      10 (17.0)
4 Joh. Bogerman 1 0 (1)  0 (1)  2 (2)  x 1 (2)    2 (3)      2 (3)      2 (3)                9 (16.0)

Gegevens ontleend aan de site van de SGS. Ze stonden lekker vlot op het www!


USV 1 eerste in de poule van de provinciale kampioenschappen (SGS)

Concurrenten zijn dan de andere groepswinnaars: Emma 1, De Hoeksteen, Dalton Rijnsweerd (opnieuw!).... Ook de school die kampioen van Nieuwegein werd, de Vleugel, gaat door naar de finales.

    Kleine Beer Regen-boog Vleugel Lorentz Bies-
haar
H. Familie Juliana Barne-veld USV BP MP Plaats
Kleine Beer Leusden X 0 1 2,5 2 1 1,5 0 8 6 3
Regenboog   4 X 2 3 2 2,5 1 1 11,5 7 4
Vleugel Nieuwegein 3 2 X 3 4 2 2,5 1 17,5 10 2
Lorentz   1,5 1 1 X 2 2 1 0 8,5 0 8
Bieshaar   2 2 0 2 X 0 1 0 7 3 7
Heilige Familie   3 1,5 2 2 4 X 1 1 13,5 6 5
Juliana Barneveld 2,5 3 1,5 3 3 3 X 1 14 10 3
Utrechtse Schoolvereniging   4 4 3 4 4 3 3 X 25 14 1

LINKS Jan van Tartwijk speelt een partijtje met zijn zoon Simon (van de Dalton Rijnsweerd...
die in in de SGS-talententraining zit bij Schaakmeester_P, en zo is de cirkel weer rond!)
            
RECHTS Joran spijkert Rinske in de pauze bij

1 2

Boven: Tycho speelt het eindspel tegen M. Dorrestijn (van De Kleine Beer) heel vakkundig uit (foto 1 en 2)


USV 1 tweede op Utrechtse schoolschaakkampioenschappen.

Met vijf overwinningen en twee gelijke spelen werd USV 1 tweede in de sporthal van Zuilen. Twee ronden voor het einde leidde de ploeg nog en handhaafde zijn positie tegenover concurrent Dalton Rijnsweerd. Met evenveel matchpunten en anderhalf bordpunt meer ging USV de zesde ronde in. Hierin werd met 3-1 van Voordorp 1 gewonnen. Rijnsweerd won ondertussen zijn wedstrijd met 4-0, zodat het verschil slonk tot een halve bordpunt. In de laatste ronde kwam USV 1 niet verder dan een gelijk spel tegen de Koekoek 1 (derde plaats). Dalton Rijnsweerd won die laatste ronde en streefde dus op het laatst de USV voorbij. Eindrangschikking: (klik op link voor details)

1 Dalton Rijnsweerd  13 p

2 USV 1                          12 p

3 De Koekoek               11 p

De eerste ronde begon zeer voortvarend voor onze bovenste teams. USV 1 won met 4-0 van Spits 3. Later bleek dat de teams van Spits volkomen willekeurig opgesteld waren, zodat Spits 3 op een gegeven moment veel hoger stond dan Spits 1. Sterker nog, de Spits 1 zou op de onderste plaats eindigen...

USV 2 won met 3,5 - 0,5 van Spits 4. USV 3 verloor met 4-0 van Tuindorp 1, een van de betere teams. Van USV 4 heb ik geen uitslagen gekregen....

 
  In de tweede ronde trof USV 3 De Spits 1. USV won met 3,5 - 0,5! Ons eerste team moest tegen de Spits 5 en won wederom met 4-0. USV 2 won met 2,5 - 1,5 van Cleophas 2.
Bij het Zwitserse systeem kom je geleidelijk op het niveau wat bij je past. In ronde 3 noteerde USV 1 dan ook zijn eerste (bord-)nederlaag. Met 3-1 winst werd de wedstrijd tegen Tuindorp 1 wl gewonnen.

USV 2 speelde tegen Dalton Rijnsweerd, onze grote concurrent. Ik heb geen uitslag, maar ik weet wel dat wij verloren. USV 3 won met 2,5 - 1,5 van De Spits 2. Meer Spitsen waren er niet...

 

Team USV 4

Olaf van de Langerijt

Pepijn Steenaert,

Alet Meijer

Gerben van der Kley

 

Ronde 4

USV 1 trof de laatste 'makkelijke' tegenstander. Hierna waren er alleen drie grote concurrenten over, en die kregen we dus ook allemaal. Nu konden we met 4-1 van de Twijn winnen. Hiermee kwamen we bovenaan: evenveel matchpunten als Dalton Rijnsweerd maar anderhalf bordpunt meer.

USV 2 speelde gelijk, ik weet niet tegen wie. Isaak verloor, Maurits won en de andere twee speelden remise.

USV 3 verloor nu ook en wel met 3-1. Alleen Kiran won zijn partij.

Sven: 7 uit 7!

 
Nu ging het erom spannen voor het eerste: ronde 5 tegen Dalton Rijnsweerd. Tycho en Sven wonnen, Joran en Sjef verloren. 2-2, dus we handhaafden onze wankele voorsprong.

Rijnsweerd heeft een veel bredere selectie, dat werd duidelijk. Rijnsweerd 3 won met 4-0 van USV 2!

USV 3 verloor met 4-0 van de Regenboog, dus je kunt wel zeggen dat we nu ons niveau tegenkwamen.... 

 

Tycho: 7 uit 7 (en dat op bord 1!)

Ronde 6

De speler van Voordorp 1 denkt dat hij Sven met herdersmat kan verschalken. Nou, niet onze Sven! Zoals in veel ronden incasseert Sven al snel de eerste overwinning. Uiteindelijk wordt het 3-1, terwijl de concurrentie wint met 4-0. We hebben nog een half bordpunt voorsprong....

USV 3 wint met 3-1: winst voor Ruben, Beer en Kiran. In ronde 7 zal het precies andersom zijn: Tobias wint en de anderen verliezen...

 

Boven: Team 3

Ruben van Luijk,

Tobias Coffeng,

Beer Bohlander,

Kiran Kasteel

Grote belangstelling voor de partij van Beer...
Spanning rond het bord van Tycho. De stand staat op de foto hieronder...
Partij van Tycho (wit). Tycho staat een paard achter, maar de zwartspeler heeft zijn koning niet in veiligheid kunnen brengen. Tycho valt aan over de e-lijn, wat weinig oplevert, maar het breekt zwart toch op dat hij niet gerokeerd heeft: op een gegeven moment verliest hij de toren op a8 uit het oog en Tycho valt binnen met Dxa8 en schaak. Dan volgt nog een lange periode met overmacht voor Tycho, die net voor de vlag valt zijn tegenstander mat zet met koning en dame.

Ronde 7

Alle aandacht gaat nu naar onze partij tegen concurrent nummer 3: De Koekoek (getraind door Albertus den Hertog van Moira-Domtoren). Op de tweede tafel strijdt Dalton Rijnsweerd: als zij met 4-0 winnen, moeten wij hetzelfde doen om ze vr te blijven. Via oogcontact en gebaren houd ik mij op de hoogte van de stand bij de concurrentie: zij komen met 2-0 voor, dan met 3-0...

Bij ons gaat het moeizaam. Sven wint, aha! Sjef verliest... oooh. Tycho gaat het wel winnen, maar de tegenstand is sterk. Joran speelt met twee torens en een dame tegen hetzelfde bij de tegenstander, allebei vier pionnen. Dat is feitelijk niet te winnen, tenzij de tegenstander het weggeeft. Dat doet hij niet, en Joran verliest een toren een daarmee de partij. Tycho, rots in de branding, wint. 2-2 is niet slecht, maar we moeten Dalton Rijnsweerd voor laten gaan. We zien elkaar weer in Amersfoort (14 maart, regionale kampioenschappen!).

Veel dank aan de ouders die de teams begeleid hebben, in het bijzonder Dave Dijkhuis, die van team naar team liep en soms de partijen van zijn zoons misliep omdat hij bij het tweede team was...!
De prijswinnaars met hun medailles. Tycho heeft de medaille van Sven in ontvangst genomen.
   

De eindrangschikking:

---------------------- Schoolschaakkampioenschappen Utrecht 2009 MP BP WP SB PS
1. Dalton Rijnsweerd  1 13 23.5 59 53.0 53
2. Utrechtse Schoolver  1 12 22.0 66 54.0 52
3. De Koekoek  1 11 21.5 63 44.0 47
4. Cleophas 1 10 17.0 57 36.0 38
  Utrechtse Schoolver  2 5 10.5 54 12.5 30
  Utrechtse Schoolver  4 5 9.5 52 18.0 25

Tycho laat zijn stappenboeken zien... (5-plus en 5-extra)
Sjef tegen Hidde: elke toeschouwer ziet het weer anders
Er valt heel veel te beleven aan een schaakpartij, en dit gaat nog niet eens om de finale!!

Ronde 2

 
Table Score   Score Result
             
1 Isaak 1   Tycho 1 0-1
2 Kiran 1   Sven 1 0-1
3 Olivier 1   Joran 1 0-1
4 Pepijn 1   Sjef 1 0-1
5 Rinske 0,5   Tobias 1 1/2
6 Olaf 0   Gerben 0,5 1-0
7 Beer 0   Alet 0 1/2
8 Hidde 0   Pieter 0 1-0
9 Hein 0   Ruben 0 0-1
10 Maurits 0   Anna 0 1-0

 

Rechts:

Sven en Tycho speelden voortdurend op bord 1 en 2. En ronde meer en ze hadden tegen elkaar gemoeten! Sven speelt hier tegen Kiran en Tycho tegen Isaak.

 

 

 

Onder:

Joran op bord 3, de opstelling van het eerste team tekent zich al af.

Diagram 1

Uit de partij Ruben-Kiran:

met allebei minder dan een minuut op de klok wordt deze stand bereikt. Ruben (wit) is aan zet.

Hij stelt mij een vraag en ik besluit de klok stil te zetten, want dit is een belangrijk punt. Dan blijkt ook dat hij een goed inzicht heeft in de situatie.

Als wit namelijk de pion vooruit schuift (naar beneden in dit diagram), naar a7, doet zwart Kb8-a8 en dan wordt het remise, door pat of doordat wit de pion kwijtraakt.

Zijn vraag gaat dan ook over de klok. Hoe wordt dit beslist? Mijn antwoord komt erop neer, dat het remise wordt, als zwart blijk geeft de situatie te begrijpen. Zolang zwart op de lijn van de pion blijft, kan wit niet winnen. Dan maakt het niet uit wie het eerst door de klok gaat. Het is een erkende remisestelling.

(vervolg bij diagram 2)

 

Diagram 2

Vervolg van de partij Ruben-Kiran:

Kiran blijkt de situatie k goed door te hebben. Ruben heeft zijn koning teruggetrokken naar a5 en Ruben (zwart) speelt Kb8-a7. Hierop stelt Ruben remise voor en dat wordt terecht aanvaard.

Als wit nu veel minder tijd had, wat dan? Dat is geen punt, want zwart kn wit nooit meer mat zetten, bij gebrek aan materiaal. Dus ook al zou wit hier door zijn klok gaan, het wordt remise.

Stel nu, dat zwart veel minder tijd had? In principe kan wit winnen met n pion, mits die kan promoveren. Hier kan dat niet meer. Zwart heeft dat vakkundig verhinderd. Als de vlag van zwart zou vallen, kan hij remise claimen (eisen). Beter is het, vrdat de vlag valt, de klok stil te zetten en remise te claimen, desnoods bij de scheidsrechter.

Lastig, maar Ruben en Kiran verdienen een groot compliment voor hun inzicht!  

Ronde 3

 
Ziet Tycho iets bijzonders?

(zie de detailfoto hieronder)

 

 

(Hier speelt het hele eerste team trouwens onderling aan de borden 1 en 2...)

(vervolg op de vorige foto)

Een blik op het bord wijst uit: Tycho ziet het komend mat met de dame op d8 al aankomen...! Als Joran zijn koning naar f8 verplaatst is het bekeken.

 

Isaak neemt nogal een risico... met vier dames op het bord zet je de ander snel pat. Tobias (rechts) denkt dat het al zo ver is!

Home Omhoog Oud Zandbergen Dalton Rijnsweerd Julianaschool De Achtbaan Leonardoschaaktoernooi De Vleugel De Spits USV Cals College Leonardoschool Woerden Brede School